Акценти
Начало / Здравеопазване / Детектори изследват концентрацията на радон в жилищни сгради

Детектори изследват концентрацията на радон в жилищни сгради

thumbs

101 детектора, поставени през месец април тази година в различни сгради в област Плевен, ще изследват съдържанието на радиоактивния газ радон, който достига в жилищните помещения. Досега такова изследване не е правено и целта е да се установи каква е концентрацията на  радиоактивния газ в жилищата и да бъдат взети необходимите мерки за намаляване на влиянието му, обясни д-р Ирина Джикова от РЗИ – Плевен.

Проучването в област Плевен е част от Националната програма за намаляване въздействието на радона в сгради върху здравето на българската население, започнала през 2013 г. с продължителност до 2017 г.

Поставените детектори ще останат в домовете в продължение на 6 месеца, за да измерят концентрацията на радон през пролетно-летния сезон. След това ще бъдат поставени нови за изследване на концентрацията през есенно-зимния сезон.  Живеещите в домовете, в които са поставени детекторите са попълнили специална анкетна карта, с която се установява вида на почвата, върху която е построена сградата, с какви материали е строежът, проучват се и някои навици на домакинството, които имат отношение към проблема.

Радонът е естествен радиоактивен газ, който се образува при радиоактивното разпадане на уран в почвата и скалите. Той достига до повърхностните земни слоеве и въздуха и така прониква в жилищата. Концентрацията му е по-голяма през зимните месеци. Изложени на по-голямото му въздействие са приземните етажи на сградите и помещения, които са изградени без стабилна основа. Видът на сградата, старо или ново строителство е, няма съществено значение. Радонът, който е без цвят и мирис, прониква през всякакви пукнатини в пода на сградата, през кухини на вътрешни стени, каналите, комуникационните тръби.  Вдишването на въздух, съдържащ високи нива на радон за дълъг период от време може да повиши риска за развитие на рак. Смята се, че той е на второ място като причинител на рак на белите дробове след тютюнопушенето.

За предпазване от високо съдържание на радон в жилищата е важно тяхното редовно проветряване и изграждането на вентилационни отвори. Естествената вентилация обаче е само временна мярка, тъй като намалява комфорта на обитаване на жилищата, особено през зимата. Затова се прави това национално проучване, за да се установи има ли опасно висока концентрация на радон в сградите и какви специални мерки трябва да бъдат предприети за намаляването й, обясни д-р Джикова.

Прочетете също:

Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на Медицински университет – Плевен след пожара 

След огнената стихия, която на 29 септември опожари над 800 кв.м покривна конструкция  на Медицински ...