Начало / Образование / Десетокласничка от Гулянци на финал в национално състезание по творческо писане на английски език

Десетокласничка от Гулянци на финал в национално състезание по творческо писане на английски език

Стефани Бисерова от 10а клас на СУ „Хр. Смирненски” – Гулянци, с класен ръководител Светослав Пенев, е класирана за финала на Националното състезани по творческо писане на английски език. То се провежда за седми пореден път от Фондация „Корпус за образование и развитие – КОРПлюС” с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Посолството на САЩ в България и Американския университет в България. В него участват ученици от цялата страна от 6-ти до 12-ти клас, разделени във възрастови групи. Темите на есетата са различни. В деня на надпреварата, която се провежда през февруари, участниците пишат в рамките на час по една от тях, като сами избират сред интересните и дори щури заглавия, като: „Къде отиват чорапите, когато изчезнат”, „Представете си, че имате голямо огледало, което говори. Какво казва?“, „Защо рибите не говорят – защото не могат или защото знаят всичко?”, „Една сутрин се събуждате и откривате, че можете да четете мислите на хората…”. Забранено е използването на речници, учебници и други ресурси и се оценява творчеството и оригиналността на учениците.

Трима ученици от СУ „Хр. Смирненски” са участвали в състезанието тази година. Това са Стефани Бисерова, Емил Иванов и Християна Ванушева. Преподавателят им по английски език Пламена Христова е изключително доволна от представянето им, защото в творбите си, освен творческа мисъл и оригиналност, са демонстрирали и много добро ниво на английски език. Финалистката Стефани е писала есе на тема „Четири-минутно предупреждение”. Въображението ѝ е обрисувало ситуацията на Земята в минутите преди сблъсък с метеорит.

Стефани е единствена от област Плевен в своята възрастова група класирана за финала. Тя все още не може да повярва, че е преборила конкуренцията на 4 800 ученици от цяла България и е сред стоте най-добри, от които ще бъдат излъчени окончателните финалисти на 14 март.

За себе си Стефани споделя, че много обича английския език и знанията си дължи единствено на подготовката в училище. Другият ѝ любим предмет е биологията, влече я и рисуването. Все още не е избрала, с какво ще продължи обучението си след 12 клас, но каквото и да е, е сигурна, че подготовката, която ѝ е дало гулянското училище не отстъпва по нищо на останалите училища в страната.

 „Децата ни са умни и талантливи и ние се стараем да отговорим на потребностите им. Доказват го приетите студенти, които всяка година излизат от нашето училище, доказват го десетките инициативи, чествания и мероприятия, в които участват нашите деца, доказват го учениците ни като Стефани, които участват и печелят конкурси и състезания на общинско, областно и национално ниво”, заяви Емилия Кръстева, директор на училището.

Прочетете също:

В понеделник кастрят опасни дървета по бул. „Данаил Попов” в Плевен

Временно ще бъде ограничено спирането, паркирането и движението на моторни превозни средства на бул. „Данаил ...