Начало / Любопитно / Ден на организирания туризъм в България

Ден на организирания туризъм в България

На 28 август, за пореден път се чества Деня на туризма. За рождена дата на организирания туризъм в България се приема 27 август 1895 г., когато по инициатива на писателя Алеко Константинов Щастливеца 300 души се изкачват от София до Черни връх.

Походът на 300 души от София и околностите към Черни връх, проведен на 27 август 1895 г. по покана на Алеко Константинов, поставя началото на организирания туризъм в България, а първото туристическо дружество „Алеко Константинов“ е създадено на 20 юли 1899 година. Тогава фразата на Щастливеца „Опознай родината, за да я обикнеш“ става девиз на българските туристи. През 1901 г. в района на Драгалевския манастир „Света Богородица Витошка“ е поставена и първата туристическа маркировка в страната, указваща пътя към Черни връх.

На Витоша започват и първите прояви на алпинизма и ски спорта. В района на Комините се провеждат първите скални изкачвания на софиянци. Карането на ски започва преди сто години, през далечната 1915 г., в района под Черни връх, а през 1918 г. се създава и първата ски група при софийския клон „Витоша“ на Юношеския туристически съюз. За начална дата на планинското спасяване се счита 24 декември 1923 г., когато най-добрите туристи от ТД „Алеко Константинов“ създават специална група. През декември 1933 г. се създава и Планинската спасителна служба, чиито първи пунктове се разполагат във витошките хижи. Основна заслуга за изграждането на първите хижи и заслони в страната имат Българският туристически съюз и Юношеският туристически съюз.

Прочетете също:

Предстои нов избор на превозвачи по автобусни линии за 10 маршрутни разписания от квотата на Община Плевен

Да се проведат обществени поръчки за обществен превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, ...