Акценти
Начало / Последни новини / ДЕН е против предложението на БСП за гласуване с хартиени бюлетини

ДЕН е против предложението на БСП за гласуване с хартиени бюлетини

С връщането на хартиените бюлетини БСП подкрепя ГЕРБ и ДПС. Използването на смесено машинно и хартиено гласуване ще върне всички лоши практики при провеждане на избори, коментират от Достойнството на един народ – ДЕН.
„Следващите избори са местни и вероятно това предложение не случайно се прави точно сега. Тези избори са сложни, провеждат се в 265 общини, всяка със свои кандидати и листи, и се организират от общински избирателни комисии, които от своя страна не са професионални. Очевидно БСП, ГЕРБ и ДПС бранят статуквото на своите кметове по този начин“, заявяват от ДЕН .
От Достойнството на един народ – ДЕН напомнят, че вече повече от две години настояват за:
–   въвеждане на електронно-дистанционно гласуване;
–   въвеждане на активна регистрация за участие в изборите;
–   изчистване на избирателните списъци от „мъртви души“;
–   създаване на професионална администрация, която да осъществява изборния процес;
–   машинно гласуване.
Според ДЕН малката, но съществена крачка с въвеждането на машинното гласуване и отмяна на хартиеното е  направена и е дала своите очевидни резултати.
„Системното неглижиране на тези предложения в миналото, опорочават възможността за провеждане на честни и свободни избори.
Вместо това БСП внасят предложение, което да ни върне към статукво за провеждане на избори, съпроводено с купуване на гласове, невалидни бюлетини, корпоративен вот. Също така разходи за отпечатването на милиони бюлетини за всеки избор и ангажирането на повече членове на комисии, които разбира се, да гласуват „правилно“, категорични са от ДЕН.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...