Начало / Култура / Деня на народните будители в Плевен ще отбележим пред паметника на Иван Вазов

Деня на народните будители в Плевен ще отбележим пред паметника на Иван Вазов

Тържествата в Плевен по повод Деня на народните будители по традиция ще започнат с поднасяне на цветя пред паметника на Иван Вазов. Церемонията ще започне в 11 часа.

Денят на народните будители – 1 ноември, е посветен на делото на книжовниците, просветителите, на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал – Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

Поглед назад в историята показва, че за първи път, макар и неофициално, празникът е бил честван през 1909 г. в Пловдив. Официален празникът става през 1922 г. Предложението за новия празник направило правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. по идея на тогавашния министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. От 1 ноември 1923 г. с указ, подписан от цар Борис III, денят бил обявен за общонационален празник в памет на заслужилите за Отечеството си българи.

Целта на празника е била да се прослави делото на Св. Иван Рилски, на Светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на Св. Евтимий, на славните възрожденски дейци – преподобни Паисий Хилендарски, Св. Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Васил Априлов, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев и на още десетки дейци на просвещението и национално-освободителното движение.

Така от 1922 до 1944 г. това бил общонационален празник с голямо културно и патриотично значение. След политическата промяна на 9 септември 1944 г. през 1945 г. Денят на народните будители отпаднал от списъка на празниците, защото се “дублирал” с Деня на светите братя Кирил и Методий. И след 45-годишна забрава, по инициатива на Общонародното сдружение “Мати Болгария” и най-вече на неговия председател, д-р Петър Константинов, празникът е възстановен на 1 ноември 1990.

Снимка:архив ИнфоПлевен

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...