Акценти
Начало / Крими / Делото срещу бившия зам.-кмет на Плевен Алексей Зелов отново влиза в съда

Делото срещу бившия зам.-кмет на Плевен Алексей Зелов отново влиза в съда

Въззивно наказателно от общ характер дело е насрочено в Апелативен съд – Велико Търново за следващата седмица, а подсъдим по процеса е бившият зам.-кмет на Плевен Алексей Е. Зелов. Припомняме, че със своя присъда от 17.02.2015 г. Окръжен съд – Плевен призна подсъдимия Алексей Зелов за невинен в това, че за периода от началото на месец април 2014г. до 22.04.2014г. в гр. Плевен, в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – заместник кмет на Община Плевен, с ресор „Финанси“, е поискал дар, който не му се следва – 10% от общата сума по фактури, по една от която е било извършено частично плащане в размер на 8202.64 лева, издадени от търговско дружество “Пауер Инженеринг” ООД, въз основа на която е щял да бъде извършен паричен превод в размер на 40000 лева към търговско дружество “Пауер Инженеринг” ООД и на 22.04.2014г. е получил /приел/ дар, който не му се следва – парична сума в размер на 4000 лева от управителя и представител на търговско дружество “Пауер Инженеринг” ООД С.Х.Р., която получил лично в кабинета си. Дарените пари са били затова, че Зелов е извършил действие по служба – осигурил своевременно и по-бързо подписване и изплащане на платнежните нареждания от съответните длъжностни лица от Община Плевен, по фактури на обща стойност 40 000 лева, издадени от търговско дружество “Пауер Инженеринг” ООД, въз основа на което е бил осъществен паричен превод в размер на 40 000 лева към търговско дружество “Пауер Инженеринг” ООД, с правно основание договор за възлагане на обществена поръчка с предмет „Поддръжка и ремонт на обществено осветление на територията на Община Плевен“ със страни Община гр. Плевен и търговско дружество “Пауер Инженеринг” ООД, от 18.01.2011г.

На основание чл.304 от НПК първоинстанционният съд го е оправдал по повдигнатото му обвинение по чл.302, т.1,вр. с чл.301, пр.1,пр.2 от НК.

Срещу присъдата е подаден протест от Софийска градска прокуратура, тъй като досъдебното производство е наблюдавано от СГП, а не от ОП-Плевен, поради което в Апелативен съд – Велико Търново е било образувано дело. На 28.09.2015 г. ВТАС е постановил присъда, с която отменя оправдателната присъда на Окръжен съд – Плевен, вместо което признава подсъдимия Алексей Зелов за виновен по повдигнатото му обвинение по чл. 302 т. 1 вр. чл. 301 ал. 1 пр. 1 и 2 и му налага наказание от 3 години 6 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи при общ режим, както и да заплати 8000 лева глоба в полза на държавата. Със същата присъда Алексей Зелов е лишен и от право да заема ръководни длъжности в администрацията на държавни и общински учреждения за срок от 4 години.

Срещу решението на ВТАС са били подадени касационна жалба от подсъдимия и касационен протест от Апелативна прокуратура. По тях във Върховния касационен съд е образувано КНД 1626/2015 г, като на 7 юни 2016 г с решение на ВКС по него, присъдата на ВТАС е отменена, а делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд – Велико Търново.

Прочетете също:

10 медела за ШКК „Спартак” – Плевен от Национално първенство по шотокан карате-до

Един златен, два сребърни и седем бронзови медала спечелиха каратеките  на Шотокан карате клуб „Спартак” ...