Начало / Икономика / Двойната цена за изграждане на АМ „Хемус” не притеснява финансовия министър

Двойната цена за изграждане на АМ „Хемус” не притеснява финансовия министър

Финансовият министър Владислав Горанов не е притеснен от двойната цена, която беше постигната при избора на изпълнители за първите 60 км на АМ „Хемус” между Ябланица и разклона Плевен/Ловеч, пише mediapool.bg.

„Доколкото съм информиран, проектът минава през сложни трасета заради зоните „Натура“. Проектът е изготвен много отдавна, доколкото знам от колегите от пътната агенция и г-жа Лиляна Павлова. Трудно е да се промени. Изпълнен е с много сложни съоръжения, за това и цената е такава“, каза министър Горанов в отговор на въпрос. Той отбеляза, че му се иска „публичните разходи и инвестиции да се правят по-ефективно“.

Павлова аргументира двойното поскъпване на магистралния участък с тежкия терен и сложните съоръжения. Трасето включва над 3 км тунели и над 10 км виадукти като тези на Витиня, каза регионалният министър. Според нея всяко подобно съоръжение било 10 пъти по-скъпо от линеен километър магистрала.

Прогнозната цена на правителството беше 434 млн. лв. за 59 км между Ябланица и разклона Плевен/Ловеч, но максималните цени на двамата изпълнители достигат 800 млн. лв.

За строители бяха избрани обединения начело с фирми, зад които стоят депутатът от ДПС Делян Пеевски и шефът на „Лукойл България“ Валентин Златев. Техните цени са общо със 73 млн. лв. по-високи от това на други кандидати, припомнят от mediapool.bg.

Прочетете също:

63-годишен е бил зад волана на автомобила, предизвикал тежката катастрофа на гара Каменец

В 12:10 часа на 28 май 2020 г. в полицията е постъпил сигнал за тежка ...