Акценти
Начало / Образование / Две училища от Плевенско се включват в пилотната програма „Училища за пример“

Две училища от Плевенско се включват в пилотната програма „Училища за пример“

Екипите на Професионална гимназия по мениджмънт и хранителни технологии в Плевен и ОУ „Антон Страшимиров“ в с. Бохот ще се включат в първия випуск на новата програма „Училища за пример“ на фондация „Заедно в час“. Програмата е двугодишна и ще подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление на училището, които допринасят за успеха на всеки ученик.

Участниците в първия випуск на програма „Училища за пример“ са 26 и са избрани след отворена покана за кандидатстване и прецизен подбор от над 70 училища от цялата страна. Избраните училища са от 15 области на страната с разнообразен профил и контекст – различни по големина населени места, брой учители и резултати на външни оценявания.

Участието в „Училища за пример“ за избраните училища вече започна с двуседмично обучение на лидерските екипи на училищата.

Програма „Училища за пример“ се състои от две неразделни части: курс „Лидерство в училище“ и допълнителни курсове по избор на училището, свързани с различни методи на преподаване.

Участието в обученията и менторската подкрепа са безплатни за училищните екипи.

„Това е пилотната година на програмата и искаме да сме сигурни, че заложените дейности и практики са максимално полезни за всички екипи и работят в различна среда. Именно затова планираме и провеждането на външна оценка за въздействието, която да ни помогне да видим реалния ефект от работата на програмата. През цялото време ще събираме информация какво работи и какво не работи, за да преценим как тази програма се отразява на лидерските практики в училищата. Ще следим още доколко избираемите профили влияят на преподавателските практики и в крайна сметка как се отразява на преживяването на учениците, защото крайната цел е всички ученици да имат пълноценно преживяване, което им помага да са уверени и самостоятелни личности“, споделя Ивелина Пашова, ръководител на програма „Училища за пример“ в „Заедно в час“.

От мерки за безопасност обучението се провежда изцяло онлайн, като всеки ден са предвидени видеоконференти сесии и самостоятелна работа по 4 часа на ден. За обучението ще бъде използван метода на обърнатата класна стая, като участниците предварително се запознават с предоставени материали и ресурси, а по време на самите срещи обсъждат и работят по прочетеното. В програмата са включени още и различни принципи на учене чрез преживяване.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...