Акценти
Начало / Последни новини / Две плевенчанки сред номинираните за Най-добър млад спортист на България

Две плевенчанки сред номинираните за Най-добър млад спортист на България

Плевенчанките Ивет Горанова /карате/ и Яна Копчева /лека атлетика/ са сред номинираните за Най-добър млад спортист /до 19 г./ на България за тази година в традиционната годишна анкета на viasport.bg.

18-годишната Ивет е от плевенския клуб по бойни изкуства Петромакс. През отиващата си година възпитаничката на треньора Ангел Ленков спечели първия медал – бронзов, за българското олимпийско карате от световно първенство за жени в кат. до 55 кг „кумите“ в Мадрид. Стана балканска шампионка за жени, 5-а отборно на европейското за жени, 2-а в турнир за СК до 21 г. в Хърватия.

17-годишната Яна е националната шампионка и рекордьорка при девойките под 18 години в тласкането на гюле. През тази година настоящата състезателка на Локомотив /Русе/ стана вицешампионка на Балканите в Турция, зае девето място на европейското първенство в Гьор /Унгария/, с което спечели квота за младежките олимпийски игри в Буенос Айрес /Аржентина/, където пък се класира шеста.

Горанова и Копчева са сред 36-те посочени млади български спортисти, които постигнаха големи успехи през годината. Номинациите са на сайтът за детско-юношески спорт Viasport.bg, който с S Media в сътрудничество с Фондация „Играй с Развитие“ организират за осма поредна година анкета за определяне на най-добрия млад спортист на България. Допитването е само до спортните журналисти, които ще определят Златната десетка при подрастващите за 2018 година. Всеки представител на медия има право да посочи 10 спортисти, подредени от първо до десето място. Списъкът с номинациите на организаторите не е ограничен и всеки гласуващ може да посочи имена, които не са попаднали в него. Единственото условие е състезателите да са на възраст до 19 години, като влиза и набор 1999 г..

За седма поредна година ще бъдат излъчени и Отбор №1 на България, а за шеста – Треньор №1 при подрастващи. И при двете категории важи възрастовото ограничение до 19 г., като при треньорите, естествено, то е за възпитаниците им.

Гласуването вече започна и ще продължи до 23 декември включително. Резултатите от допитването ще станат известни по време на церемонията по награждаването, която ще се проведе на 6 януари 2019 г. в София.

През годините носители на приза Най-добър млад спортист на България са били: Владимир Зографски /2011 г., ски скок/, Ния Димитрова /2012 г., биатлон/, Денис Димитров /2013 г., лека атлетика/, Благой Найденов /2014 г., бокс/, Даниел Асенов /2015 г., бокс/ и Антъни Иванов /2016 г. и 2017 г., плуване/.

Снимка: Viasport.bg

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...