Акценти
Начало / Последни новини / Гранична полиция днес има професионален празник

Гранична полиция днес има професионален празник

22 декември е празник на Главна дирекция „Гранична полиция“. На тази дата през  1887 г. е обнародван в „Държавен вестник“ Закон за пограничната стража, приет от Народното събрание по предложение на Стефан Стамболов. Според закона охраната на държавната граница се възлага на Министерство на вътрешните работи. От 1946 до 1972 г. структурата за охрана на границата е или към МВР, или към МНО с названията Гранична милиция и Гранични войски.

От 1989 г. до 1991 г. Гранични войски се обединяват с Вътрешни войски под общо командване и общо наименование – Войски на МВР.

Празникът е обявен на 24 декември 1992 г. със заповед на министъра на вътрешните работи. През декември 1997 г. с приемането на Закона за МВР военизираната структура е заменена от гранична полиция. Новосъздадената Национална служба „Гранична полиция“ е изведена от състава на Въоръжените сили и е обособена като специализирана полицейска служба за охрана на държавната граница и контрол за спазването на граничния режим. На 9 февруари 2006 г. 40-ото Народно събрание приема Закон за Министерство на вътрешните работи, с който Национална служба „Гранична полиция“ се преименува на Главна дирекция „Гранична полиция“.

 

Прочетете също:

Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на Медицински университет – Плевен след пожара 

След огнената стихия, която на 29 септември опожари над 800 кв.м покривна конструкция  на Медицински ...