Начало / Общество / Георг Спартански: Приемам наградата на Община Плевен като предизвикателство

Георг Спартански: Приемам наградата на Община Плевен като предизвикателство

Приемам наградата Евроград като предизвикателство. Това коментира днес кметът Георг Спартански по повод призът, който Община Плевен спечели в годишната класация на Дарик радио „Най-добрият град за живеене”.

Той обясни, че Община Плевен е отбелязана за най-голяма Евро община на базата най-голяма стойност на европроекти, по които работи – общо за 164 млн. лева. Спартански коментира, че това не може да бъде някаква особена заслуга на кмета на Общината, тъй като 47 млн. лева от тях са целево финансиране по ОП „Региони в растеж”, другите 117 млн. лв. са европейски средства, отпуснати за реализация на проекта за Водния цикъл.

„Не е важно колко пари си получил, а как ще ги усвоиш. Наша цел и предизвикателство е така да си свършим работата, че да нямаме финансови корекции или ако имаме, те да са малки. Да се работи качествено, в срок и при прозрачен избор на изпълнителите на проектите”, добави още Спартански.

Той приема като чест, че наградата за Община Плевен е била връчена от вицепремиера Томислав Дончев. „Благодарим, че сме номинирани и ще приемем предизвикателството да усвоим тези  средства по начин, който да има максимален ефект за жителите на община Плевен”, каза Спартански. В алегоричен стил той обясни, че общините в България са като товара в един кораб – ако има дисбаланс в товара, корабът потъва. Когато всички общини са равномерно развити, корабът върви без проблем. Но за съжаление в момента има дисбаланс и товарът е концентриран основни в няколко общини – София, Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора. Затова е важно изпълнението на тези проекти, за да остават хората по родните си места.

Спартански ясно заяви, че „няма повод за фанфари”, но е хубаво, че Плевен вече влиза в подобни класации.

Като повод за гордост на плевенчани той посочи статистиката, която нарежда Плевен на първо място в страната по успех сред 12-класниците в профилираните гимназии със среден успех отличен 5.55.  А според данни на Министерството на финансите за първото тримесечие на годината Община Плевен е в челната десетка на финансово стабилните общини.

 

Прочетете също:

Детските градини в община Пордим получиха дарение

Детските градини в населените места на община Пордим получиха голямо дарение от „Метро“ Плевен, народния ...