Акценти
Начало / Икономика / Георг Спартански: Бюджетът на Общината няма възможност да поддържа участъците, за които се настоява да отпаднат винетките

Георг Спартански: Бюджетът на Общината няма възможност да поддържа участъците, за които се настоява да отпаднат винетките

Хората са прави да недоволстват, че има неравноправно третиране

Бюджетът на Община Плевен няма възможност да поддържа участъците от републиканската пътна мрежа, за които гражданите настояват да не се плащат винетки. Това заяви днес кметът Георг Спартански по повод организираната подписка от жителите на три села около Плевен, които искат да не плащат винетки, за да стигнат до областния град където работят.

„Републиканските пътища се поддържат с парите, събирани от винетките и от толтаксите и която Община счита, че може да поддържа с общински пари републикански пътища, съответният Общински съвет взема решение за  осигуряване на средства за ремонт, поддръжка, маркировка, зимно почистване“, обясни Спартански, но допълни, че „трябва да си даваме ясна сметка, че няма как хем да не плащаме данъци, хем  да искаме да имаме пътища в отлично състояние“.

„Аз лично не мога да си представя, че една кола за 365 дни няма да излезе примерно от чертите на Брестовец и няма да отиде до Ловеч, до Търново, до София. При това става въпрос за 97 лв. на година или по около 30 ст. данък на ден. Иначе хората са прави да недоволстват за това, че има неравноправно третиране – как едни пътища може да се освободят от винетки, а други не може. Но с неплащане на данъци няма да се реши нито един проблем в държавата“, подчерта Спартански.

Кметът повдигна също и въпроса, че не е осигурена алтернатива на първокласните пътища, за да могат да се придвижват хората и без винетки.

Утре в София ще се проведе Общо събрание на Националното сдружение на общините в България и Спартански ще постави този проблем, тъй като, според него, има много неща, които трябва да бъдат огледани и системата да е еднакво справедлива за всички.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...