Начало / Общество / Георг Спартански: Благодаря на всички, които работите честно и неуморно, за да бъде градът ни по-красив

Георг Спартански: Благодаря на всички, които работите честно и неуморно, за да бъде градът ни по-красив

Слово на кмета Георг Спартански по повод Празника на Плевен

Отново е май, Плевен отново празнува. Току-що преминаха множество празници и предстоят други също толкова светли. По средата на това изобилие от празници, преди години Общинският съвет реши, че Плевен трябва да има и свой градски празник, с който  да възстановим една стара традиция. Ние имахме нашия празник на 10 декември, но той е преди всичко ден на памет и признателност към тези, които дадоха живота си за свободата на Плевен и България.  Затова Общинският съвет реши да даде на Плевен още един празник в най-хубавия месец в годината, когато  всичко цъфти, когато природата се ражда за нов живот, когато избуяват  надеждите и обществените очаквания, когато хората са оптимистично настроени и  гледат напред с повече вяра в своите възможности и във възможностите на града и на държавата.

Този ден е и ден за равносметка. Ден, в който аз трябва да  кажа думи на благодарност и да поискам прошка. Думи на благодарност към всички вас, плевналии,  които останахте в града, които честно, неуморно и почтено работите всеки ден, за да бъде  града по-красив, за да върне славата си на икономически, културен, административен и политически център в България. На всички вас,  които вярвате, че Плевен има по-добро бъдеще, тук е моментът да кажа, че с вашите и нашите общи усилия през последните години ние направихме доста, за да върнем част от стария облик на Плевен. Имаме нова Градска градина, реновирана Водна каскада, нов театрален пощад, имаме нови, реновирани детски градини, училища, нов, на 100 процента екологичен градски транспорт. Последните години, благодарение на усилията, положени за усвояване на европейски средства, държавна целева субсидия и пари от  собствения бюджет на Община Плевен, успяхме да реновираме изцяло над 40  улици в града. Можем да продължим да изброяваме направеното от нас, за което изключителната ми благодарност към колегите от Общинския съвет, защото без тяхната  подкрепа това нямаше да бъде факт.

Но не трябва в празничен ден да не споменем и нещата, в които не сме успели. Спортната база на града, е един от най-големите проблеми на града, защото седмият по големина град в страната заслужава модерна, развита спортна база.  Със собствени средства реновирахме зала „Спартак” и зала „Балканстрой”, но това не е достатъчно. Имаме  нужда от модерна спортна зала „Арена – Плевен”,  имаме нужда от реновиран стадион. Тук е нашата благодарност към футболния отбор, който убедително води в своята група и  след броени дни ще се върне в професионалния футбол. Аз вярвам, че държавата не ни е забравила и тя ще завърши този грандиозен проект, който ще бъде  един нов бисер в огърлицата от постижения на Плевен.

Тук е моментът да кажа, че съм благодарен на вашите критики. Те ни помагат да си вършим по-съвестно работата и да поискам прошка за това, в което не сме успели и за това, което не сме довършили. Но ви уверявам, че работим честно, със сърце за Плевен и новите проекти ще покажат нашата визия за новия, по-модерен Плевен. Ще  поправим цялата пешеходна зона до театъра, ще реновираме изцяло Автогара Плевен,  предстои пълна подмяна на уличната осветителна мрежа, за да бъде Плевен по-светъл, по-комфортен, по-безопасен, по-удобен, по-красив за всички ни. Критиката помага, благодарен съм, когато предлагате и вашите решения, за да направим заедно всичко по-добро, което желаем за нашия град. Правим го в името на тези деца – с ботевските униформи, с възрожденските униформи, с портретите на нашите изтъкнати възрожденци и дейци на културата и изкуството. Защото Плевен има голяма история. Той е  дал на света цяла плеяда от културни дейци, учени, инженери, учители. Вярвам, че тези деца  ще бъдат бъдещата гордост на Плевен.

Нека в този празничен ден не забравяме заветите на Апостола на българската свобода – Васил Левски, и в ежедневието да не забравяме, че успехът зависи от нашите собствени, задружни усилия. Нека не забравяме и завета на хан Кубрат, че когато сме заедно, никой не може да ни пречупи. Защото заедно можем повече.  Нека да работим с Плевен в сърцето и със сърце за Плевен.

Нека  светият закрилник на Плевен – Свети Георги Победоносец, да ни закриля в нашите дела.

И нека Бог да помага на Плевен и на България.

Честит празник, дами и господа, скъпи приятели!

Прочетете също:

Високи отличия за деца от арт школа „Колорит“ от национален конкурс в Свищов

Деца от арт школа „Колорит“ спечелиха  най-високите отличия на 19-я Национален конкурс – изложба за ...