Акценти
Начало / Култура / „Гардеробът” – първата премиера за годината в ДКТ „Иван Радоев” – Плевен

„Гардеробът” – първата премиера за годината в ДКТ „Иван Радоев” – Плевен

„Гардеробът” по „Максималистът“ на Станислав Стратиев е първото премиерно заглавие за тази година на ДКТ „Иван Радоев” в Плевен. Постановката е дипломна работа на младия режисьор Пресиян Кузов, който завършва класа на проф. Маргарита Младенова в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Преди това той учи „Актьорство за драматичен театър“ в Театрален колеж „Любен Гройс“ в класа на проф. Надежда Сейкова.

В „Гардеборът” основополагащата тема е за конформизма в съвременното общество, за бързото и безкритично приемане на „новото нормално“. Всички нови идеологии, правила, норми и идентичности биват припознавани прекалено лесно. Какво се случва обаче, когато им се противопоставиш? Кой е прав и кой е крив са въпроси, на които в спектакъла се търси отговор. Противоборството в обществото, разделянето му в две крайности и категоричността в неприемането на отсрещната позиция са причината пиесата на Стратиев „Максималистът“ да бъде прочетена като обозрима днес. Пред публиката застава едно семейство (мини общество), в което интегрирането на „различния“ довежда до сериозна колизия. Въпросът обаче е кой е „различният“.

Ролите в спектакъла са поверени на Александър Кънев, Генади Николов, Иван-Александър Дойчев, Йоана Кирчева, Мариан Дулчев, Мариян Стефанов.  Сценографията е на Киряна Аврониева, музиката – на Дамян Михайлов.

Премиерата на „Гардеробът” е на 21 януари, от 19 часа в ДКТ „Иван Радоев“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...