Акценти
Начало / Култура / В Ясен „Кьорава кобила” отново гони злите сили от домовете

В Ясен „Кьорава кобила” отново гони злите сили от домовете

За поредна година в плевенското село Ясен беше пресъздаден кукерският обичай „Кьорава кобила”. Той се организира от местното читалище „Просвета” по повод Ивановден, който в селото отбелязват по стар стил на 21 януари.  Маскирани мъже, водени от калесник   обиколят къщите в селото за  здраве и да гонят лошотията и недоимъка. Поверието гласи, че в която къща влезе „Кьорава кобила”, цялата година ще е пълна със здраве и плодородие.

Ролята на стара, куца „кобила” обичайно се изпълнява от двама мъже. Придружават я просяк и баба, булка и младоженец, поп и арапин, стражари. Цялата процесия се води от „калесник” – единственият немаскиран герой. Всички роли се изпълняват  от мъже. А неизменна част от обичая е духовата музика и каруцата с конче. Музиката тази година е осигурена с финансовата подкрепа на Христомир Христов и ВМРО, научихме от Юлия Пенева, секретар на читалището в Ясен.

Обичаят е представян в началото на ХХ век. През 1985 г. е възстановен, а след кратко прекъсване от 2014 г. на всеки Ивановден маскираните мъже обикалят къщите в Ясен. За начина на провеждането на кукерския обичай са събирани сведения от стари участници в него. Конструкцията на „Кьорвата кобила” е автентична, ползвана преди повече от 30 години и се поддържа и съхранява в читалището.

Прочетете също:

Засилен интерес към кампанията „Нуждаем се от здравни грижи и утре“ в Плевен

Студенти и ученици от Плевен се включиха в кампанията „Нуждаем се от здравни грижи и ...