Акценти
Начало / Здравеопазване / В ход е кампанията за безплатно измерване на кръвната захар в УМБАЛ – Плевен

В ход е кампанията за безплатно измерване на кръвната захар в УМБАЛ – Плевен

Тази седмица е в ход безплатна кампания за измерване на кръвната захар при хора с диабет и такива, които са заплашени от тази болест. Това информира доц. д-р Катя Тодорова, началник на Клиника по ендокринология към Плевенската университетска болница „Д-р Георги Странски”.  Раздават се и информационни брошури и дипляни за повече информираност в обществото относно болестта диабет.

Инициативите са част от мероприятията, посветени на 14 ноември – Световен ден за борба с диабета. През цялата седмица се извършват изследвания на две  групи хора – доказани диабетици и такива, които са застрашени от диабет, като изследванията се извършват в Клиника по ендокринология във Втора база на болницата. Все още могат да се запишат хора, заяви доц. Тодорова, като поясни, че записването става по график, установен заедно с Диабетната асоциация в Плевен. След всяко изследване се дават насоки за бъдещо поведение на изследвания  и евентуална хоспитализация и лечение.

Прегледите протичат при голям интерес, като резултатите ще бъдат отчетени на 14 ноември, понеделник, от 13 часа, на специална пресконференция, която ще бъда дадена в Клиниката по ендокринология.  Макар резултатите от кампанията все още да не са отчетени напълно, тази година, за разлика от предишните, доц. Тодорова подава тревожен сигнал – около 80% от изследваните през седмицата са с лош гликемичен контрол, което означава недостатъчно здравни грижи в амбулаторна среда и недостатъчен самоконтрол от страна на пациентите.

Прочетете също:

Силно корозирала мина откриха в района на жп гара Ясен

На 28 май 2020 година около 20:55 часа в полицията е получен сигнал, че в ...