Акценти
Начало / Здравеопазване / В УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен отбелязаха с много настроение Деня на родилната помощ

В УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен отбелязаха с много настроение Деня на родилната помощ

По стара традиция днес в Акушеро-гинекологичен комплекс на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” отбелязаха Деня на родилната помощ. Шефът на Акушеро-гинекологичния комплекс доц. д-р Йордан Попов поздрави колегите си по повод празника и благодари  на всички акушер-гинеколози, неонатолози, акушерки, медицински персонал и на всички колеги от болницата, съпричастни с нейното развитие. Главната сестра на болницата Ивайла Петкова прочете поздравителни адреси от името на директора на Университетската болница – доц. д-р Цветан Луканов и зам.-изпълнителния директор Александър Вълков. С поздрав към колегите си се обърна също народният представител д-р Калин Поповски, който увери, че с работата си в Парламента постоянно се стреми да се подобрят условията в здравеопазването. От името на пенсионерите с поздрав по повод празника се присъедини и акушер Габка Монова.

След официалната част беше изпълнен ритуалът за измиване ръцете на най-опитната акушерка. Младата акушерка Александрина Иванова поля вода с менче на нейната по-опитна колежка Ваня Денчева.

През изминалата година в УМБАЛ са се родили 1 167 бебета, което е малко по-малко от 2017 г. Според доц. Попов това е резултат от демографската криза. Като добър индикатор доц. Попов посочи намаляването с близо 9 %  на ражданията със секцио. Увеличила се е с 2.6% многоплодната бременност, която се дължи предимно на репродуктивните технологии.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...