Акценти
Начало / Култура / В Творителницата показват изложба за личността и делото на Гутенберг

В Творителницата показват изложба за личността и делото на Гутенберг

В Арт център 3 – Творителница О’Писменехъ, на 3 февруари ще бъде открита изложба за личността и делото на човека, който промени света – Йоханес Гутенберг.

На тази дата през 1468 г. умира Гутенберг. Той е създател на системата за тиражиран книгопечат и поставя началото на индустриалната и просветна революция в света. През 2001 г. Гутенберг е обявен за Личност на второто хилядолетие, а 2018 г. е обявена за Година на Гутенберг, по повод 550 г. от смъртта му и 620 г. от рождението му и беше отбелязана в цяла Европа с множество събития посветени на живота и делото на този велик човек. Единственото събитие в България, което отбеляза тази годишнина, беше изложбата „Преди Гутенберг и след това“, която Диян Павлов – Джими създава в Творителница О’Писменехъ! – Плевен, със съдействието на Община Плевен и Регионален исторически музей – Плевен. Същата година изложбата беше експонирана в Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – София и Регионална билиотека „Стоян Чилингиров“ – Шумен.

Изложба, която ще бъде открита на 3 февруари  в Творителница О’Писменехъ е една малка част от цялата, с която отбелязваме 3 февруари и даваме възможност на плевенската публика да се запознае с личността и делото на Йоханес Гутенберг, анонсира Диян Павлов.

Изложбата ще бъде открита на 3 февруари, от 17 часа и ще остане отворена за посещения до 28  февруари в Галерията на АРТ център 3 – Творителница О’Писменехъ! На ул. Петко Каравелов 8А – Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...