Акценти
Начало / Икономика / В Плевен започна 19-ото международно пчеларско изложение

В Плевен започна 19-ото международно пчеларско изложение

Пчелари и представители на над 100 фирми, свързани с пчелната индустрия у нас и в чужбина, за поредна година се събраха в Плевен за празника на българските пчелари – 10 февруари, денят на Св. Харалампий. С официална церемония днес, в присъствието на гости и при спазване на противоепидемичните мерки, започна 19-ото международно изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2022”. По традиция форумът се провежда в Търговски център „Плевен“  под патронажа на Министерството на земеделието и областния управител на Плевен Иван Янчев.

Началото на изложението бе поставено с представяне на форума от управителя на „Партнерс Експо” ООД Чавдар Велинов и обръщение на  зам.-министъра на земеделието Момчил Неков, който честити празника на пчеларите и откри форума, заедно с областния управител. Неков прочете и поздравителен адрес от името на министъра на земеделието Иван Иванов. Откриването уважиха с присъствието си и зам.-областният управител Виолета Иеремиева, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, кметът на Община Плевен Георг Спартански, представители на браншови пчеларски организации.

На Международното изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2022” посетителите могат да видят, договорят и закупят продукти от български производители и дистрибутори в бранша. Предлага се многообразие от мед и производи – лечебна козметика, храни и пчелни напитки. Представени са и последните новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, ветеринарни препарати и др.

Въпреки пандемичната обстановка Международното изложение – договаряне „Пчеларство“ в Плевен остава най-голямото по рода си в България и в Източна Европа, заяви доц. Юлиян Станчев – председател на Областния пчеларски съюз, основен организатор на проявата.

Голямата награда на изложението за новаторство в пчеларството – „Крило на успеха“, ще бъде връчена в неделя. В рамките на изложението традиционно се организират и съпътстващи прояви, една от които е конкурс за детска рисунка.

Изложението в Плевен продължава до 13 февруари.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...