Начало / Здравеопазване / В област Плевен връщат задължителното носене на маски на определени места

В област Плевен връщат задължителното носене на маски на определени места

От 1 август в област Плевен ще са в сила временни противоепидемични мерки. Те се въвеждат със  Заповед на Директора на РЗИ- Плевен (rzi-pleven.com/wp-content/uploads/2022/07/%D0%A0%D0%94-01-180.pdf) .
От понеделник, 1 август, носенето на маски става задължително в аптеки, болници, дрогерии, обществен и градски транспорт, заведения за социални услуги, оптики. Изключение от това изискване се прави за деца до 6 – годишна възраст.
В детските заведения се въвежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.
Работодателите трябва да организират редовно проветряване и дезинфекция в помещенията, както и да следят за недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други). Също така да проведат инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете и да осигурят сапун и вода, и дезинфектант.
В търговски обекти  и такива с обществено предназначение се изисква  спазването на дистанция най-малко от 1,5 м. между лицата в обекта и дезинфектант за ръце на входа.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...