Начало / Култура / В НЧ „Съгласие 1869″ – Плевен предстои да бъде представена книгата на д-р Момчил Георгиев „Тишина! Запис“

В НЧ „Съгласие 1869″ – Плевен предстои да бъде представена книгата на д-р Момчил Георгиев „Тишина! Запис“

На 4 октомври от 17.00 ч., в зала фоайе на НЧ „Съгласие 1869″ – Плевен ще бъде представена книгата на д-р Момчил Георгиев „Тишина! Запис“.

Доц. д-р Момчил Георгиев е дългогодишен ръководител на музикалните процеси в БНР на различни позиции. Има заслуги за развитието на музикалните състави, международния музикален обмен, дигиталните продажби на продукция на БНР, звукозаписната дейност, музикалните каталози и т.н.

Книгата „Тишина. Запис“ запълва една празнина в изследванията за обществените медии и подчертава огромната роля на БНР за развитието на българската музикална култура. Тя е „скромен глашатай на факта, че Българското национално радио не е само медия и журналистика, а мощна и и незаменима културна, образователна и музикална организация“. Обикновено на обществената медия у нас се гледа твърде еднопланово, а тук са проследени процесите на създаване, съхранение и разпространение на музика в радиото както в диахронен, така и в синхронен план. Разкрити са значението на БНР за любителското и професионалното музикално изкуство у нас, продуцентските етапи, историята и развитието на музикалните състави, фонотеките и архивите, „Златният фонд“, нототеката, международният импресарски и звукозаписен обмен, националните и международни музикални конкурси и фестивали, музикалните параметри на Регионалните радиостанции, взаимоотношенията с творческите общности и организации, със сдруженията за управление на авторски и сродни права и др. Очертани са новите предизвикателства пред музиката в обществената медия на XXI век, дадени са препоръки за успешно развитие на музикалните процеси. Неизвестни данни, имена и факти има в приложените справки за издадени дискове, получени и дадени от името на БНР награди, лауреати на радиоконкурси, композитори за радиотеатъра, излъчени автори и произведения по европейски радиостанции, музикални редактори, диригенти и композитори, работили в системата на Радиото, и много други. Книгата е отправна точка за бъдещи изследователи на океана от музика в архивите и ефира на БНР, тъй като  структурира и обобщава разнопосочна и често невидима информация и дейности в продуцирането на музикално съдържание.

Прочетете също:

Кинофестивалът „Филмирай“ идва в Плевен с едни от най-популярните български филми

От 16 до 19 август парка на Регионалния исторически музей в Плевен ще бъде лятно ...