Начало / Последни новини / В неделя в Плевен дават старта на Деветия „Маратон на приятелството“

В неделя в Плевен дават старта на Деветия „Маратон на приятелството“

Тази неделя, 21 май, в 9 ч. сутринта ще бъде даден старт на деветото издание на „Маратон на приятелството“ в Плевен. В състезанието, което е най-голямото и цветно спортно събитие за региона, тази година ще се включат участници от над 16 държави, разположени на 5 континента. Очаква се на старта да застанат представители на Австралия, Беларус, Великобритания, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Италия, Индия, Нова Зеландия, Украйна, Румъния, САЩ, Шри Ланка, Франция, Южна Африка и, разбира се, България.

Най-младите участници ще са едва 4-5-годишни, а най-възрастният, записал се при това за предизвикателната дистанция от 42,2 км – е на рекордните за събитието 86 години.

„Плевенският маратон на приятелството се превърна в семейно събитие и празник. Очакваме рекорден брой деца за Fun Run Kids, като само от основно училище „Васил Левски“ в града вече над 120 деца са се записали за участие в кроса. Park+, насочено към популяризиране на здравословния активен начин на живот и приобщаването на хората с увреждания, ще предложи още по-богата и разнообразна програма с игри на открито за малки и големи, от баскетбол и волейбол, мини футбол, тенис на маса до федербал, игри с кегли и много други развлекателни дейности”, споделят организаторите на маратона.

„По традиция спортното събитие подкрепя програмата „Готови за успех“ на фондация BCause и тази година ще осигури стипендия за студент в Медицински университет – Плевен“, допълва за събитието Станимира Георгиева от „Айс-Оупън“, която е съорганизатор на маратона.

Откриването на деветия „Маратон на приятелството“ е тази неделя, 21 май, в 8:45 ч. на сцената на площад „Възраждане“. Точно в 9:00 се очаква да бъде даден стартът  за участниците в маратона и полумаратона, пет минути по-късно за 10,55 км и щафетата, а в 9:07 ч. – за 3-километровия масов кроса „Аз мога“. Детското състезание Fun Run Kids е разделено по възрастови категории и ще започне в 9:25 ч. За 10:30​ ч. е планирано награждаване на победителите от Fun Run Kids и масовия крос „Аз мога“, а след 13:30 ч. се очаква на сцената да се появят и призьорите от останалите дистанции. Между 10:45 и 13:30​ ч. в зелените площи около старт-финала и на сцената всеки желаещ ще може да се включи в игрите на открито Park+.

 

 

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...