Начало / Общество / В най-стария плевенски храм беше отслужена панихида за Цар Освободител

В най-стария плевенски храм беше отслужена панихида за Цар Освободител

Митрополит Игнатий и свещеници от плевенските храмове отслужиха днес панихида по повод 200 години от рождението на Цар Освободител Александър ІІ. Службата беше в най-стария плевенски храм – „Свети Николай”, където по време на Руско-турската освободителна война, след епичните боеве край Плевен, Цар Александър ІІ е посрещнат от българите.

Отбелязвайки годишнината от рождението на руския цар, признателните плевенчани дават още веднъж знак на почит и уважение за това, че с неговата лична помощ и участие Плевен и България са се освободили от многовековното османско иго.

Инициативата за отбелязването на годишнината е на Румен Петков и се осъществява със съдействието на Община Плевен. Гост за събитието бе директорът на Руския културно-информационен център Павел Журавлев. Той, заедно с кмета Спартански и Румен Петков, поднесе цветя пред паметника на Цар Александър ІІ  и разгледа къщата музей, носеща името на Цар Освободител.

Прочетете също:

Община Плевен осигури маски и дезинфектанти за кметствата, социалните, детски и учебни заведения

Заявените от Община Плевен количества дезинфектанти от лицензиран производител /за ръце, малки и големи повърхности/, ...