Акценти
Начало / Култура / В Ленково почетоха подобаващо акушерката в селото

В Ленково почетоха подобаващо акушерката в селото

С пресъздаване на ритуалите и обредите, свързани с празника и весело тържество в село Ленково отбелязаха вчера Бабинден (по стар стил) Жените спазиха традицията и с празнично шествие и музика посетиха дома на акушерката Пенка Фердинандова, взеха я с впряг „да не си мори краката“ и я заведоха на площада. Там ѝ измиха ръцете и я дариха, след което всички се хванаха на хоро.

Празникът продължи в салона на читалището. Председателят на клуба Симеонка Тодорова и организаторите бяха подготвили програма с вълнуващи стихове, много музика и трапеза. Акушерката Пенка Фердинандова получи много поздравления и подаръци в знак на благодарност за отзивчивото ѝ сърце и златни ръце, помогнали на този свят да се появят стотици бебета. Тя заяви, че за нея няма по-голямо вълнение от това да поеме в дланите си радостта в най-чистата ѝ форма и това е чувството, което и сега продължава да ѝ носи удовлетворение. Гост на празника беше Левтеринка Георгиева заместник-кмет на община Гулянци, която поздрави акушерката за годините всеотдаен труд и клуб „Надежда“ за това, че пазят и почитат традициите и поддържат духа в родното си село.

Клуб на пенсионера „Вяра“ с. Ленково също почете Бабинден по стар стил. Председателят Ася Цолова и жените организираха честването в центъра на селото. В кратка програма те пресъздадоха ритуалите, свързани с Деня на родилната помощ и създадоха много настроение с характерните за този ден шеги и закачки. Участници и публика извиха хоро на площада и се почерпиха с пожелание за здраве, благоденствие и повече деца в селото.

Прочетете също:

Последните щрихи, статив и палитра на акад. Светлин Русев остават завинаги в родния му Плевен

Последната незавършена творба на акад. Светлин Русев – щрихи върху каменна композиция, представляваща своеобразен параклис, ...