Начало / Общество / В Дъбован протестираха срещу бездействието на държавата за справяне с проблема с комарите

В Дъбован протестираха срещу бездействието на държавата за справяне с проблема с комарите

Жители на няколко населени места от община Гулянци днес се събраха в центъра на село Дъбован, за да подкрепят кмета на общината Лъчезар Яков, кмета на Дъбован Таня Кръстева и кметове на кметства от района в настояването им държавата да вземе мащабни и ефективни мерки за справяне със свръхпопулацията от комари по поречието на Дунав. Според кмета на община Гулянци Лъчезар Яков единственият вариант за борба с комарите е да се извърши третиране с авиотехника по цялото поречие на Дунав, за да може да се ликвидират те и на недостъпните места. Според него наземна обработка само в населените места е неефективна, тъй като поречията, разливните зони, заблатените, гористи и тревисти местности остават извън обхвата на действие на препаратите, а точно там се развъждат комарите.

Другият важен момент е третирането да се извършва координирано и едновременно във всички крайдунавски общини и заедно с Румъния, а това е в правомощията и компетенцията само на държавата.

Кметът на Дъбован Таня Кръстева допълни, че преди три години е била извършена такава обработка и ефектът е бил поразителен.

Хората призоваха държавата да помогне, защото нормалният живот край Дунав е невъзможен с тази напаст. Всяка дейност на открито е свързана с множество ухапвания и риск от заболявания.

Кметът на община Гулянци  Лъчезар Яков още в края на месец май изпрати сигнално писмо за проблема с комарите в крайдунавските общини и необходимостта от спешни мерки на държавно ниво. Тъй като писмото остана без отговор, през юни Община Гулянци извърши първо наземно третиране в населените места, а от 2 юли по график започва втора обработка.

Прочетете също:

В село Славовица ще избират кмет на балотаж тази неделя

Кандидатите на „Движение България на гражданите” и ГЕРБ ще се явят на балотаж на 7 ...