Начало / Крими / Върховният Касационен съд потвърди – Дачи от “Килърите” отива за 20 години в затвор

Върховният Касационен съд потвърди – Дачи от “Килърите” отива за 20 години в затвор

Соченият от МВР за член на т. нар. банда за мокри поръчки “Килърите” Георги Петков – Дачи ще лежи 20 години в затвор при строг режим за опит за умишлено убийство на Камен Балбузанов – Куката. Решението за това беше взето от Върховния Касационен съд /ВКС/ на Република България. С решението ВКС остави в сила друго решение – на Апелативен съд Велико Търново, изменящо присъда на Окръжен съд Плевен по случая от 18 ноември 2011 год.

Според обвинението, на 20 ноември 2009 год. в кафене “Латино” в Плевен, Дачи направил опит умишлено да умъртви Камен Балбузанов като деянието е извършено предумишлено и е останало недовършено поради независещи от подсъдимия причини. Присъдата е приведена в изпълнение.

Ще припомним, че в края на месец април 2012 год. Георги Петков получи от Варненски Окръжен съд втора 20-годишна присъда – този път за стрелбата по Ивайло Паунов-Джованито. Опитът за покушение бе извършен на 13 март 2005 год. пред варненско заведение, когато неизвестен стреля с автомат “Калашников” и рани освен Паунов и Михаела Мирчева. По обвинението обаче, че е искал да убие и нея, магистратите оправдаха Дачи.

Георги Петков беше обвинен още и за покушението над бившия общински съветник от “Атака” в Самоков Юри Галев. Петков влезе трайно в полезрението на разследващите през август 2010 г., след като прокуратурата го обвини като фактически извършител на стрелбата по Галев, дни след която той почина от раните си. Заедно с Дачи тогава бяха задържани и смятаните за основни фигури в бандата Петър Стоянов-Вожда, Янко Попов-Туцо, Васил Костов-Васко Кеца и Методи Иванов. Задържането им стана повод за един от най-сериозните конфликти между МВР-шефа Цветан Цветанов и съда, след като апелативните магистрати в София прецениха, че срещу обвиняемите няма достатъчно доказателства и ги пуснаха на свобода. В следващите седмици обаче полицията отново ги задържа, като Дачи се сдоби последователно с обвиненията, че опитал да убие Куката и Джованито.

Прочетете също:

Задържаха мъж, счупил с юмруци стъкло на линейка

На 18 февруари 2021 година около 14. 40 часа  пред медицинско заведение в Плевен 34-годишен ...