Начало / Общество / Възможни са краткотрайни повишения на реките

Възможни са краткотрайни повишения на реките

Краткотрайни повишения на речните нива са възможни в Дунавския басейн, информират от Басейнова дирекция – Плевен. Днес се очакват слаби превалявания главно в североизточните райони. Количества на валежа ще са 1-3 л/кв.м. В събота и неделя вероятността за валежи е малка.

През денонощието 8 ч. на 13 до 8 ч. на 14 април нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ за Дунавски басейн са с колебания от – 228 см до + 8 см. Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и утре, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни повишения във водосборите на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 15, 16 и 17 април ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под прага за внимание, успокояват от Дирекцията.

Прочетете също:

Област Плевен с най-висока заболеваемост от КОВИД-19 след Кюстендил

За изминалото денонощие в област Плевен са регистрирани 138 нови случая на заразени с коронавирус. ...