Начало / Общество / Във ВВУБ „Георги Бенковски” официално въвеждат в експлоатация тренажор на самолет  „Пилатус”

Във ВВУБ „Георги Бенковски” официално въвеждат в експлоатация тренажор на самолет  „Пилатус”

По повод 107 години от първия боен полет на българската авиция, които се навършват на 16 октомври, командването на Военновъздушните сили организира поредица от мероприятия.

Те ще започнат на 11 октомври с турнир по стрелба с пистолет „Макаров“ в авиобаза Крумово.

На 14 октомври, 13:00 часа  във ВВУБ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия ще се състои тържествена церемония по въвеждане в експлоатация на тренажор/симулатор на самолет „Пилатус” РС-9М . А в 13:40 часа ще бъде открита благотворителна фотоизложба с фотографии на служители във ВВС.

Програмата за отбелязване на годишнината ще продължи на 15 октомври със среща с бивши командири и ветераните от ВВС в Централен военен клуб в София. Кулминацията на честванията ще е на 16 октомври в София.

На 16 октомври 1912 година двама български военни авиатори заставиха Европа да подпише първия си боен въздушен диплом. В небето над Одрин поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев за първи път в реална обстановка използваха самолета като бойно средство. С Разпореждане на Министерския съвет под № 400 от 01 юни 1963, 16 октомври е обявен за Празник на авиацията и Военновъздушните сили.

 

Прочетете също:

Община Плевен е сред водещите по Индекса за дигитално управление на общините в България`2020

Резултатите от Индекса за дигитално управление на 27-те най-големи общини в България, сред които и Плевен, представи ...