Акценти
Начало / Култура / Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти. В него ще участват перкусионисти от България, Франция, Швейцария, Австрия, Полша и др. Фестивалът е част от културния календар на Плевен и по традиция се провежда под патронажа на кмета Георг Спартански.

Официалното откриване на фестивала е на 4 юли, от 20.30 часа, с концерт на открито в Регионалния исторически музей (при лошо време в зала „Божко Шойков” на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”). Всички други концерти – на 5, 6, 7 и 8 юли, ще са в зала „Божко Шойков”, с начало от 19 часа.

В тях ще участват водещи солисти: Пакал Шумахер – инструменталист и композитор от Люксембург, дуо маримби  „Люсид” в състав Ирена Манолова и Томаш Голински от Австрия, Влади Петров Бенд в състав: Владимир Петров – барабани, Радослав Славчев – бас китара, Димитър Льолев – саксофон и Александър Васев – клавишни, дуо маримба и пиано Николай Иванов и Христея Маркова, UnTraditional Trio в състава, на което са Христина Белева – гъдулка, Димитър Горчаков – пиано и Василена Серафимова – маримба и перкусии.

Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е единствен по рода си в България, а и на Балканите, който дава възможност за  взаимодействие и съвместна работа на представители от различни изпълнителски школи, популяризира класическата музика пред широка публика, стимулира развитието на талантливи млади инструменталисти от училищата по изкуствата в България и десетки ученици и студенти от различни страни, споделя Василена Серафимова, артистичен директор на фестивала.

Във всеки от фестивалните дни ще се провеждат майсторски класове. Лектори ще са Жан-Батист Льоклер, спечелил неотдавна отличието „Най-добър перкусионист” на Националното радио на Франция, Паскал Шумахер, Ирена Манолова и Томаш Голински. Лектори ще бъдат още възпитаниците на НУИ „П. Пипков” – вече утвърдени имена в най-широк мащаб – Владимир Петров, Николай Иванов и Василена Серафимова.

В майсторските класове за участие са се записали ученици и студенти от Плевен, София, Русе, Пловдив, Варна, както от Швейцария и Франция.

Фестивалът се осъществява, благодарение подкрепата на Община Плевен, Плевенската филхармония, Австрийското посолство в София и техните спонсори, фирмите производителки на музикални инструменти Адамс, Ямаха, Бержеро, Вибрауел, Блек Суам, а домакин е НУИ „П. Пипков”, където ще се провеждат всички майсторски класове и повечето концерти.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...