Акценти
Начало / Общество / Внасят в Общинския съвет предложенията писателят Калин Донков и адв. Теодосий Симеонов /посмъртно/ да бъдат удостоени със звание „Почетен гражданин”

Внасят в Общинския съвет предложенията писателят Калин Донков и адв. Теодосий Симеонов /посмъртно/ да бъдат удостоени със звание „Почетен гражданин”

Комисията по Наредба №11 в Общински съвет – Плевен, за удостояване със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ подкрепи предложенията за удостояване с почетното звание на адвокат Теодосий Симеонов /посмъртно/ и на Калин Донков – писател, поет и публицист. И двете решения бяха гласувани и приети на заседание на Комисията на 7 април 2022 г., свикано от председателя на местния парламент и председател на Комисията Мартин Митев.

Предложението за удостояване на адв. Теодосий Симеонов /Посмъртно/ със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ е внесено в деловодството на Общински съвет – Плевен от 10 общински съветници, представители на различните групи. В него се посочва:

„…Роден, живял и работил в гр. Плевен, Теодосий Симеонов беше олицетворение за доброта, дълг и всеотдайност. Като адвокат специализирал наказателно право предава знанията си на десетки новозавършили юристи и колеги, постъпили в адвокатска колегия. От 1990 г. поема по така неравния и несправедлив път на политическия живот и кариера. Организира и повежда редица митинги и барикади в така чаканото сваляне на комунистическия режим. От 1993 г. до 2000 г., в едни от най-бурните и преломни годни, е областен председател на СДС – Плевен. Депутат е в 38-то Народно събрание и министър на правосъдието в правителството на Иван Костов. Син на репресирани родители – баща Стефан Симеонов /доктор на юридическите науки/, завършил и защитил докторантура в Хамбург, Германия, минал през лагерите на Куциан, Богданов дол и Белене. Теодосий Симеонов е един от малкото всеотдайните, дали своят принос и борещи се за доброто на Плевен хора. Затова ние сме убедени, че точно Теодосий Симеонов заслужава посмъртно да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Плевен“.“

Предложението за адв. Теодосий Симеонов е придружено от биографията с описание на професионалната му дейност, декларация за съгласие от наследник и списък съветниците, вносители на предложението.

Предложението за удостояване на писателя Калин Донков със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ е внесено в деловодството на Общински съвет – Плевен от Инициативен граждански комитет и подкрепено от Дружеството на писателите в града. Подписано е от над 80 общественици на Плевен, представители на различните професионални сфери. В предложението се посочва:

„…Плевен е дал на съвременната българска литература много именити хора. Задължително трябва да споменем не само Ракитин, но и Александър Муратов, Вътьо Раковски, Величко Нешков, Марий Ягодов, Дончо Цончев, Найден Вълчев, Георги Константинов, Христо Ганов… Изреждането може да продължи. По-важно е да кажем, че в тази кохорта се вписва и името на един от най-талантливите български поети и публицисти – Калин Донков. Калин Донков навърши 80 години. Една достолепна възраст, която заслужава да бъде уважена. Но истинската причина, за да предложим Калин Донков за званието “Почетен гражданин на Плевен” всъщност са неговите високи художествени постижения в областта на поетичното и прозаично слово…В цялото си творчество – поетично и публицистично, Калин Донков проявява особен вкус към неудобните, непривични неща в живота, към конфликтните ситуации, където се проявява най-ярко разбирането му за начинът да се живее. Това е един изключително честен творец. От това е продиктуван стремежът му към нравствено съвършенство, желанието му за откровен и критичен разговор с читателя. И поезията, и публицистиката му, са пряко обърнати към съвестта на читателя от една страна, а от друга – показват висотата на нравственото самосъзнание на техния творец. Да служи на интересите на всички хора, да участва активно в действителността – това е КалинДонковото кредо и той го защитава достойно и с публицистиката си, и с поезията си.“

Съгласно общинската Наредба №11, на основание двете решения на Комисията, предстои да бъдат изготвени и писмени предложения за заседание на Общинския съвет. Заедно с предложението за почетно гражданство на Русалин Русалинов – вицепрезидент на БНФ по карате и президент на КК „Петромакс“ – Плевен, прието през март, трите ще бъдат внесени от председателя Мартин Митев на сесията на местния парламент в края на април. За приемането им в Общинския съвет са нужни гласовете на две трети от общия брой на общинските съветници.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...