Акценти
Начало / Икономика / ВКС образува тълкувателно дело за такса „сградна инсталация”

ВКС образува тълкувателно дело за такса „сградна инсталация”

По искане на омбудсмана на Р България – Мая Манолова, във Върховния касационен съд е образувано тълкувателно дело за плащането на такса „сградна инсталация”, когато радиаторите в апартамента са свалени, става ясно от прессъобщение от институцията.
В искането на омбудсмана за постановяване на тълкувателно решение пише, че съществуват противоречия в практиката на съдилищата по прилагането на разпоредби от Закона за енергетиката и Закона за защита на потребителите (ЗЗП) в случаите, свързани с доставяне на топлинна енергия за битови нужди.
Според първия закон това е колективна услуга, която се използва от всички собственици на обекти в такава сграда и не е необходимо подписване на индивидуален договор с доставчика на енергия. В Закона на защита на потребителите обаче пише, че непоискана услуга не се плаща.
Омбудсманът посочва, че според допълнителните разпоредби на ЗЗП при противоречие между разпоредбите на два закона, се прилагат тези, които осигуряват по-висока степен на защита на потребителите.

Прочетете също:

Платеното паркиране чрез мобилно приложение се регламентира с промени в общинска наредба

Предложение за изменения и допълнения на общинската Наредба №3 за обществения ред при използване на ...