Акценти
Начало / Култура / Велика събота – най-благословеният ден

Велика събота – най-благословеният ден

оплакване на Христос

На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели тялото му от кръста, обвили го в плащаница с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалче от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би апостолите да откраднат тялото на Иисуса, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като „най-благословения седми ден“. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, Духът на Иисуса е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за нас райските двери. Това ще се случи на другия ден. В неделята, наречена с най-краткото име – Великден.

На Велика събота в полунощ водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа “Христос воскресе” и богомолците трикратно му отговарят “Во истина воскресе”. Камбаните бият, а хорът на свещениците изпълнява тропара “Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си победи смъртта и на тия, които са в гробовете, живот подари”. Според предания след своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството-правото на човека на свободен избор – да бъде добър или лош. Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.

Свещеникът, носещ евангелието и плащеницата, заедно с народа със запалени свещи обикалят около храма. Тази тържествена процесия свидетелства, че цялата вселена е очистена, избавена и възстановена от влизането на “живота на света” в смъртта.

На Велика събота домакините, които не са успели на Велики четвъртък да боядисат яйцата, правят това сега.

На този ден има обичай жените да посещават гробищата, за да раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите.

До обяд се разрешава домакинската работа, която по-нататък през деня се забранява напълно.

 

Прочетете също:

Лечители и билкари празнуват днес

На 1 юли се отбелязва народния и църковен празник Свети Врач, посветен на светите братя ...