Начало / Любопитно / Васильовден е! Богата трапеза днес – изобилие през цялата година

Васильовден е! Богата трапеза днес – изобилие през цялата година

В първия ден от новата година празнуваме Васильовден и се почита паметта на свети Василий Велики. На този ден празнуват именните си дни Васил, Василка, Весела, Веселина, Веселин.
Свети Василий е бил архиепископ и вселенски отец в Кападокийския град Кесария. Той е роден през 330 година в добро семейство, което го възпитало в християнски дух. Още като млад бил изпратен да учи в Константинопол и Атина, където научил много за философията, математиката, астрономията и много други науки. След като завършил обучението си, той обиколил Египет, Месопотамия и други места, защото търсел отшелник, на когото да подражава. Така заедно със свети Григорий Богослов основали общежитие за монаси. След години свети Василий се върнал в родния си град, където станал епископ и създал благотворителни учреждения за болни и бедни.
Свети Василий е признат за вселенски учител, тъй като правел всичко, за да засили вярата на хората. Той правил собствени тълкования на Светото Писание и съставил специална литургия. Днес тя се нарича Василиева литургия. Според легендата свети Василий дори имал дарбата да предвижда бъдещето, затова успял да разбере и деня на смъртта си. След кончината му той е канонизиран.
На първи януари в България се извършват много ритуали, които се спазват от векове. Един от тях е рано сутринта, преди слънцето да е изгряло, по къщите да тръгнат малки деца със сурвачки, за да сурвакат стопаните за здраве и късмет. На Васильовден се извършват и гадания от момите за това кой ще е бъдещият им съпруг. Взима се парче от питката или баницата с късмети, слага се парчето под възглавницата и когото сънува момата, за него ще се омъжи.
По традиция в първия ден от годината трапезата трябва да е обилна и с много месни ястия. Какъвто е първият ден, такава ще е и цялата година, затова всичко трябва да е в изобилие.

Прочетете също:

Нови ограничителни мерки в Плевен в сила от утре

Извънредно заседание на областен кризисен щаб за борба с COVID-19 се проведе днес, на което ...