Акценти
Начало / Култура / Важни аспекти от участието на България в Първата световна война ще са тема на научна конференция в Плевен

Важни аспекти от участието на България в Първата световна война ще са тема на научна конференция в Плевен

Въпроси, засягащи боевете при Дойран и Добро поле, героите и личностите от българската армия, войната и митовете за нея, „местата на памет“ ще са акцентите на Националната научна конференция „България в Голямата война (1918)“, която ще се проведе на 20 и 21 септември в Плевен. Конференцията се организира от Регионален исторически музей – Плевен, съвместно с Община Плевен. В нея  ще вземат участие културни и научни институции от цялата страна – музеи, държавни архиви, представители от БАН, в това число някои и от българските университети – ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ШУ „Епископ Константин Преславски“. На конференцията ще присъстват историци, които имат значителен принос в развитието на българската история. Един от тях е академик Георги Марков – научен ръководител на конференцията.

Наред с темите, засягащи важни аспект от участието на България в Първата световна война, ще бъде проследено развитието на българското общество в годините на войната – в икономически и социален аспект, и националния поглед върху участието на България в конфликта.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...