Акценти
Начало / Икономика / Близо 13 млн. лева данъци и осигуровки платиха плевенчани чрез ПОС терминал

Близо 13 млн. лева данъци и осигуровки платиха плевенчани чрез ПОС терминал

От началото на 2022 година гражданите и бизнеса от Плевенска област платиха над 12.5 млн. лева данъци и осигурителни вноски чрез виртуален или физически ПОС терминал на НАП, което е с почти 4 млн. лева повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от приходната агенция.

Предпочитанията към този начин на плащане расте, защото освен че за него не се дължат такси, той се отразява на момента в данъчно-осигурителните сметки на клиентите, а не след 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи, т. е. задълженията се погасяват на момента.

Гражданите и фирмите, които притежават банкови карти, могат да превеждат чрез ПОС терминал както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задълженията си към други институции (глоби на КАТ, задължения към съд или общини), предявени за събиране от приходната агенция. Това може да стане по два начина:

  • чрез електронната услуга на НАП „Справка за задължения с възможност за извършване на плащания“, която се достъпна чрез портала за електронни услуги на НАП, в менюто „Плащане и изчисляване“. Услугата функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата;
  • чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на НАП.

От НАП напомнят, че когато се плащат задължения към други институции или задължения, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнително разпределение от публичен изпълнител, което отнема повече време.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...