Акценти
Начало / Култура / Без официалности, с много приятели Милко Божков откри изложбата си в Плевен

Без официалности, с много приятели Милко Божков откри изложбата си в Плевен

Първа самостоятелна изложба представя в Плевен живописецът Милко Божков. Тази вечер тя беше открита в Арт център Плевен – без официалности, но с много приятели. „Хубаво е да се върнеш при приятели, които никога не те предават”, сподели художникът.

Специален гост на откриването беше академик Светлин Русев, който познава художника още от студентските му години. „Ако може за някого да се каже, че е поет в живописта, то това е Милко Божков. Това е поезия пластически осмислена, с много дълбочина. Той винаги се е вълнувал колкото от общочовешките проблеми и библейската им значимост, толкова  и от обикновените неща, от природата и от живота”, каза акад. Светлин Русев.

„За Милко каквото и да кажа, няма да е достатъчно. Той е от онези художници, за които се казва, че са целунати от Бога. Правил е и абстрактни, и фигуративни работи, рисунки, графика и живопис, но при него всичко е извеждано до един самостоятелен свят – светът на Милко Божков. Последните години той намери една своя линия с връщане към паметта, към детските години с една технология – везани фигури. Това е едно техническо напомняне за ковьорчетата на баба, но едновременно с това е толкова съвременно. Това съчетание между детския спомен, природата и съвременното модерно мислене, при Милко е много органично”, каза още акад. Русев.

В изложбата Милко Божков показва картини, кои е правил преди 10 години и такива, които са завършени преди около месец. Казва, че е на такъв етап, в който го интересува само удоволствието от работата. „Радва ме това, че сутрин се събуждам и имам желание да рисувам. Вълнуват ме простичките неща, защото те са истински. Затова често се връщам към детските спомени, които са оставили ярка следа и сега все още ме вълнуват”, обясни художникът.

Прочетете също:

Плевен вече в зелената зона по заболеваемост от Ковид-19, къде ще се ходи без маски

Заболеваемостта от Ковид-19 в област Плевен падна под 20 нови случая на 100 000 население ...