Начало / Култура / Безценна находка на монети от „Кайлъка” показват за Нощта на музеите в РИМ – Плевен

Безценна находка на монети от „Кайлъка” показват за Нощта на музеите в РИМ – Плевен

Няколко изложби и много музикални изпълнения са подготвили от Регионалния исторически музей в Плевен за тазгодишната Нощ в музея. На 11 май Историческият музей ще отвори врати за нощно посещение от 19.30 до 24 часа.

Сред експонатите, които със сигурност ще предизвикат любопитството на посетителите, е императорската  глава, открита през миналото археологическо лято в Улпия Ескус. Според директора на плевенския музей – Володя Попов, това е знакова находка, която дава много информация на историците.

В експозиционното пространство ще бъде показана и находка от монети, открита в „Кайлъка”.  Тя съдържа 8 500 монети сбор от 4 различни емисии – на Иван Шишман, на Баязид и на двама от неговите синове. „Емир султан изземва от цялата Османска империя всички монети от всички емисии, претопява ги и издава една емисия, само негови. Предишните са непознати за нашата история и информацията е изчезнала с тях. Колекцията монети от Кайлъка е безценна с информацията, която те носят за историята на Турция и Баканския полуостров“, обясни Попов.

В I-во изложбено фоайе на музея посетителите ще могат да се насладят на изложбата „Луксът на XIX век“, която гостува от РИМ-Бургас. Тя включва основната част от експозицията „Дарени и спасени съкровища” на Регионален исторически музей – Бургас.  Колекциите на Регионалния исторически музей – Бургас съдържат предмети от европейското приложно изкуство – голям брой часовници, сервизи, картини, огледала, кутии за бижута, скулптури от бронз и порцелан, датирани от края на 18 в. и 19 в.

Изложбата ще гостува в РИМ – Плевен до 30 септември 2019г.

Изложбата на микробиолози „Агар арт – изкуство от микроорганизми” включва 40 творби, създадени след конкурс, обявен от списание „Българска наука”. На снимките могат да се видят Мини Маус, риба, жаба, зимна приказка и други. Изображенията са създадени чрез култивиране на бактерии, дрожди и микроскопични гъби, след поставяне върху хранителна среда. Изложбата ще бъде експонирана в експозиция „Природа”, ет. 1

Регионалния музей ще предложи богата музикална програма в Нощта на музея..

В експозиция „Археология, ет. 1, зала 4 ще звучи барокова и романтична музика в  изпълнение на Чавдар Вълков – цигулка, Марина Белчева – виолончело.

В експозиция „Традиционен бит и култура”, ет.1, зала 8 фолклорна музика ще изпълняват Жечко Ангелов – акордеон, Венцислав Петров – акордеон.

 В експозиция „Възраждане”, ет. 1, зала 10 ще звучи виенска музика, изпълнявана от Аспарух Иванов – обой, Здравко Иванов – кларинет, Георги Попов – флагот.

В експозиция „Нова и най-нова история”, ет. 2, зала 20 популярни изпълнения ще предложат Мария Александрова – флейта, Магдалена Начева – пиано.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...