Акценти
Начало / Здравеопазване / Безплатно измерване на кръвното налягане на 17 май в Плевен

Безплатно измерване на кръвното налягане на 17 май в Плевен

Клиниката по кардиология и ревматология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен организира безплатно измерване на кръвно налягане в Плевен на 17 май – Ден за борба с хипертонията. Това съобщи началникът на клиниката проф. д-р Снежана Тишева, дмн.

Доброволци студенти от Медицински университет – Плевен ще бъдат разположили пунктове на входа на парк „Кайлъка”, парк „Скобелев” и в централната част  на града. Идеята е да обхванем максимален брой хора, които да измерят кръвното си и да видят дали нямат проблеми, защото не всеки го прави, било поради невъзможност или нежелание да иде на лекар , поради забързано ежедневие, заяви проф.Тишева, като допълни, че целта е да се обхванат и колкото се може повече млади хора, тъй като хипертонията е болест, която се подмладява.

Освен пунктовете на площада и пред парковете на града, приемният кабинет на Клиника по кардиология ще приема безплатно пациенти на 17 и 18 май, които ще бъдат прегледани от специалист. По инициатива на Лига по хипертонии и Клиника по кардиология и ревматология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, след прегледите данните ще бъдат обработени статистически и след това ще се направи сравнителен анализ какви са тенденциите в последните години на заболяване от хипертония. Според специалисти най-важният рисков фактор за атеросклерозата е именно артериалната хипертония, като тя води и до сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания.

Прочетете също:

Плевен вече в зелената зона по заболеваемост от Ковид-19, къде ще се ходи без маски

Заболеваемостта от Ковид-19 в област Плевен падна под 20 нови случая на 100 000 население ...