Начало / Здравеопазване / Безплатни прегледи на пациенти с неврологични проблеми в УМБАЛ – Плевен

Безплатни прегледи на пациенти с неврологични проблеми в УМБАЛ – Плевен

Екипът на Клиниката по неврология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен започна месец на безплатни изследвания за пациенти с неврологични проблеми. Прегледите се провеждат всеки четвъртък от 10 до 12 ч. и ще продължат до 25 юни, съобщиха от Университетската болница в Плевен.

Телефонът за записване е: 064/ 886  278.

Целта е да проверят състоянието си хора в активна творческа възраст след 50 г. с повишен риск от мозъчносъдови инциденти.  При тях ще са проведе комплексно изследване, което ще включва насочена неврологична анамнеза за настоящи оплаквания като главоболие, световъртеж, намалена възможност за концентрация, паметови нарушения, фамилна обремененост, измерване на артериално налягане, неврологично изследване, в което ще се търсят дискретни неврологични симптоми. Също ще се провежда и  невро-психологично изследване от лицензиран невропихолог за наличие на  ранни конгнитивни нарушения, които не нарушават обичайните ежедневни и професионални активности на пациентите и остават незабелязани от тях. При някой от пациентите със значими  рискови фактори като захарен диабет, артериална хипертония и дислипидемия ще се проведе доплерово изследване на сънните артерии за откриване на асимптомни патологични изменения- стенози.

Целта  е проектът да се утвърди като прекрасна възможност да бъдат своевременно обхванати и профилактирани пациенти в млада възраст, застрашени от възникване на мозъчен инсулт, казва Началникът на Клиника по неврохирургия доц. д-р Мая Дановска. Печално известно е, че България, заема водещи позиции в Европейския съюз  по заболяемост, смъртност и тежка инвалидизация на пациентите с мозъчен инсулт. Тенденцията  за подмладяване на тази патология и увеличената продължителност на живота превръщат профилактиката на мозъчен инсулт в актуален и социално значим проблем. За това ние трябва да направим възможна истинската първична профилактика на мозъчносъдовата болест. При вече възникнал мозъчен инсулт, шансовете за пълно възстановяване и връщане на пациентите към нормален начин на живот са ограничени. Мозъчният инсулт представлява сериозен проблем не само за пациента и неговите близки, но е свързан със сериозни финансови и социални последици, заявява доц. Дановска.

Инициативата е съвместна с Credoweb.

 

Прочетете също:

Миши празници са днес

На 27 октомври църквата почита Свети Нестор, който бил ревностен последовател на Свети Димитър.  Младият ...