Начало / Общество / Басейнова дирекция извърши проверка за нефтено петно по Дунав

Басейнова дирекция извърши проверка за нефтено петно по Дунав

Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен и Регионална инспекция по околната среда и водите – Монтана провериха сигнал за нефтено петно по река Дунав, забелязано на 6 юли в района на Ново село. Според първоначалната информация, петното е с ниска плътност и вероятно се касае за трюмни води, информират от БДДР.

При извършения оглед в периметъра между километри 809 и 789 е установено, че петното е разпокъсано, с ниска плътност и с вероятен източник – изпуснати трюмни води от преминаващ кораб.

От Регионалната лаборатория – Монтана към Изпълнителна агенция по околна среда са взети три проби от водата. Експресно измерените стойности на показателите pH и електропроводимост са сравними с измерени през летния сезон. Взета е проба за анализ по нефтопродукти, общ органичен въглерод и ХПК. Резултатите ще са готови през следващата седмица.

Информирани са Изпълнителната агенция ”Проучване и поддържане на река Дунав” и Изпълнителната агенция ”Морска администрация“, компетентни институции в случаи на замърсяване по река Дунав.

На 7 юли няма постъпила информация за замърсяване на река Дунав в района.

 

Прочетете също:

Област Плевен с най-висока заболеваемост от КОВИД-19 след Кюстендил

За изминалото денонощие в област Плевен са регистрирани 138 нови случая на заразени с коронавирус. ...