Акценти
Начало / Общество / Асоциация „Докосни дъгата” приключи успешно проект за превенция на агресията сред младите хора

Асоциация „Докосни дъгата” приключи успешно проект за превенция на агресията сред младите хора

Днес в присъствието на двама зам.-министри – Таня Михайлова – зам.-министър на образованието, и Николай Павлов – зам.-министър на спорта, и на изявени български спортисти в спортния комплекс на СУ „Иван Вазов“ – Плевен, се проведе официалното закриване на проекта „Младите хора – бъдещето на България – в действие“. На заключителната среща днес присъстваха още началникът на РУО – Плевен – Албена Тотева, зам.-областният управител Татяна Божинова, представители на неправителствени организации партньори. Проектът е съвместен на асоциация „Докосни дъгата“ и Министерството на младежта и спорта, и има за цел да провокира вниманието към превенция на агресията чрез спорт, музика и изкуство.

Посланието на този проект е за неаграсия, за толерантност и разбирателство. Чрез него търсим точно това – да дадем възможност на младите хора за дискусия по проблема и за насочване в нещо полезно на енергията им. Това каза зам.-министър Николай Павлов на официалната среща за закриване на проекта. Той обеща доброто сътрудничество между Спортното министерство и асоциация „Докосни дъгата” да продължи и в бъдеще.

Зам.-министър Таня Михайлова отбеляза, че не само в нашата страна се поставя фокус върху темата за ненасилието в училищата. Тя подчерта, че е много важно младите хора да се научат на толерантност и на диалог. Научим ли се да водим диалог, ще имаме истински успех в изграждането на гражданското общество, обърна внимание тя.

В рамките на проекта е създаден пътеводителят „Как да не се спънеш в себе си“, който беше презентиран днес. В него са обобщени резултатите от проучване сред повече от  2 000 младежи на възраст от 15 до 29 години относно агресията.

„Агресията може и да не изчезне , но е важно за всички младежи да разберат, че могат да започнат да си служат с нея. Ако успеят да я култивират и пренасочат в упоритост, труд, воля, желание и стремеж за постигане на цели и мечти, със сигурност няма да се спънат в себе си по пътя на живота”, отбеляза д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация „Докосни дъгата” при представянето на пътеводителя.

Гост на срещата беше и Валентина Александрова – поп изпълнителка, участвала в създаването на песента „Обединени” и видеоклипът към нея

 https://www.youtube.com/watch?v=67Gjl8I20ZM, които са част от кампанията, съпътствала реализацията на проекта.

Главни герои във видеото са децата и младежите с диабет от Асоциация „Докосни дъгата“, подкрепени от куп именити български спортисти.

Дейностите по проекта – спорт, рисуване, танци и музика, са достигнали до 92 000 млади хора в страната, което го прави изключително успешен, подчерта Денислава Ангелова.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...