Акценти
Начало / Общество / Архитектурният резерват Боженци домакин на семинар за иновации в строителството на плевенските архитекти

Архитектурният резерват Боженци домакин на семинар за иновации в строителството на плевенските архитекти

Архитектурно-историческият резерват Боженци попадна във фокуса на плевенски архитекти – членове на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България и на местното Дружество на Съюза на архитектите в България, на 6 и 7 декември. Обиколката на селището, обявено за архитектурно-исторически резерват през далечната 1964 година, бе част от програмата на организирания обучителен семинар за иновациите  в строителството в рамките на „RÖFIX  академия“. Акценти по време на семинара бяха поставени върху реновиране и саниране на стари сгради и сгради-паметници на културата, както и върху иновативните топлоизолационни системи, които фирмата предлага.

Боженци е едно от малкото селища в България, запазило изцяло старинния си вид от епохата на Българското Възраждане. Останали са 100 къщи на възраст от 100 до 250 години. Именно това провокира фирма RÖFIX, която предлага специализирани продукти за сгради паметници на културата да проведе обучителния си семинар на това специално място.

Сградите в селото са реновирани във вида, както са изглеждали през XVIII век.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...