Начало / Култура / Архивни снимки и съвременни живописни творби, посветени на Освободителната война, показва изложба в Плевен

Архивни снимки и съвременни живописни творби, посветени на Освободителната война, показва изложба в Плевен

Изложбата „Знаци на свободата и героизма”, посветена на 140 години от Руско-турската война 1877-1878 г.,  беше открита в Регионалния исторически музей в Плевен. Изложбата е уникално съчетание от архивни исторически фотографии от войната и от съвременна живопис, акцентира при представянето на изложбата Наско Якимов, член на инициативния комитет за създаването й. Той обърна внимание на това, че повече от 50 години български художници не са работили по темата и сега едно ново поколение творци дава своя собствен прочит на онези събития.

Изложбата включва и копие от манифеста за войната, в който тя е наречена Освободителна и това е като отговор на споровете за характера на тази война, допълни Якимов, отбелязвайки, че след тази война възкръсва Третата българска държава.

Директорът на Регионалния исторически музей – д-р Володя Попов, подчерта, че „една от най-тежките битки през войната е била тази за Плевен, която решава съдбата на войната и съдбата на нашата държава”. Подредената изложба в Плевен показва днешното отношение към събитията от преди 140 години.

Изложбата е създадена през последните три години. Сред живописните платна са портрети на ген.Радецки, ген. Скобелев, ген. Гурко, Цар Александър ІІ на художничката Марина Русева. Автор на баталните сцени, между които и биткат при Плевен, е Николай Русев. Включени са и работи на проф. Вячеслав Бабек от Русия.

Сред авторите на фотографиите е големият австрийски фотограф Франц Душек,  който е фотограф на румънския княз Карол І. Той снима войната от подготовката й до достигането на войските до Плевен. После прави десет албума, които подарява на някои от държавните глави в Европа. Един от тях е открит преди десетина години в архива на бившия български консул в Дубровник. Оказва се, че това е единият от общо двата запазени албума. Другият е в архива на Руската федерация.

Изложбата е изцяло финансирана чрез частна инициатива. В организационния комитет са Валентин Плетньов – директор на РИМ – Варна, историкът Борислав Дряновски и фотографът Иво Хаджимишев.

В Регионалния музей в Плевен изложбата ще остане два месеца, след които ще бъде показана в София. През следващата година ще гостува в Санкт Петербург в Русия, а също в Румъния и Финландия. Експозицията се допълва и се очаква художниците от тези страни да включат свои творби в нея, поясни Наско Якимов.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...