Акценти
Начало / Здравеопазване / Акция за кръводаряване организират в Плевен по повод Световния ден на кръводарителя

Акция за кръводаряване организират в Плевен по повод Световния ден на кръводарителя

ОС на БЧК Плевен и РЦТХ-Плевен организират  акция за  безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Тя ще се проведе   от 8 до 14 юни и е посветена на Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, който се отбелязва на 14 юни.

Всеки се чувства здрав и е на възраст между 18 и 65 години може да стане кръводарител. Това може да стане в РЦТХ-Плевен, бул. Русе 36 от 8:30 до 18:00ч.

На 14 юни  е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. Към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, днес са съпричастни над 192 страни по света.

Основната цел на тези кампания е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти. Тези продукти са особено необходими при лечението на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии.  Затова кръводаряването е изключително важен и хуманен акт. Без него не би било възможно спасяването на човешки живот.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...