Начало / Образование / Акад. Стефан Воденичаров: Трябва да решим проблема с дребнотемието в изследователската работа

Акад. Стефан Воденичаров: Трябва да решим проблема с дребнотемието в изследователската работа

В Българската академия на науките трябва да решим кои са национално значимите теми и да сложим край на проблема с дребнотемието в изследователската работа, смята председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Другата голяма задача пред  учените в България е да помогнат на държавната администрация да определи националните приоритети за развитие на страната, каза още той и подчерта, че точно сега е моментът да бъдат определени 5-6 първостепенни задачи, правителството да ги утвърди и учените да знаят накъде  да насочат усилията си. „Не можем да си позволяваме разпиляване на човешки и финансови ресурси, а трябва да определим национално значимите теми, които имат развитие в близко време. Състоянието на държавата е такова, че трябва да й помогнем да излезе от него“, каза акад. Воденичаров.

Като голям проблем пред БАН акад. Воденичаров посочи, че младите хора не виждат привлекателността на научна работа в академията заради ниските заплати. Затова е важно парламентът да направи такъв бюджет на академията, който да даде спокойствие на хората.

Очакваме да продължим да получаваме задачи директно от провителството, каза още акад. Ваденичаров. По думите му вече имат уговорка за среща с министър-председателя, който устно вече е обещал поставяне на няколко такива задачи.

Друго направление, в което работят в БАН,  е  за разширяване на връзките с близки академии. Наскоро е постигнато споразумение с Македония за отваряне на архивите на двете академии. С косовски представител са обсъдили възможността за организиране на общобалканска среща, на която да бъде разгледан въпросът за толерантността на Балканите. Българската държава е букет от етноси  и ако не ги уважаваме, няма да имаме силен народ, категоричен е акад. Воденичаров.

Вчера акад. Стефан Воденичаров и  проф. Славчо Томов подписаха договор за сътрудничество между БАН и Медицинския университет, в който една от целите е създаване на съвместен център „Роботика, сензорика и биомедицина“. Плевенският е четвъртият от общо осем подобни учебни центрове в страната.

Прочетете също:

За поредна година в ДГ „Еделвайс“ се проведе открит урок по предприемачество

За  девета  поредна година в ДГ „Еделвайс“ – Плевен, днес се проведе открит урок по ...