Начало / Общество / Три язовира в общината критични след снеготопенето

Три язовира в общината критични след снеготопенето

От деветте потенциално опасни язовири на територията на община Плевен три са в критично състояние, след започналото обилно снеготопене през последните дни, съобщи кметът доц. Димитър Стойков. Според него най-притеснителна е ситуацията около язовир Николаево 5. Проверка преди дни установява, че язовирът е празен. Заради неизправна стена, която не е ремонтирана докрай след инцидента през 2005 г. когато язовирът преля и заплаши да залее близките села, е разпоредено да се отвори докрай изпускателя на язовира, за да не се позволи пълненето му. „Оказва се обаче, че някой е затворил изпускателя и за малко повече от 24 часа язовирът се е напълнил”, съобщи кметът. Изпускателят вече е отворен и нивото на язовира бързо спада. Разпоредено е непрекъснато наблюдение на язовир Николаево – 5, за да се избегнат инциденти. Язовирът няма концесионер. Кметът не изключва злоумишлени действия в случая.

Друг критичен язовир е Бохот, който е започнал да прелива, но язовирната стена е много здрава и ще издържи и по-високи води, успокоиха от общинската администрация. Дни преди очакваното обилно топене на снега преливникът на язовира беше почистен, както и 700-метрова зона под него, за да не се допусне затлачване и образуване на висока вълна при преливане, тъй като изпускателят му е повреден. Почистени са и двата моста – старият и новият, при разклона на село Ласкар, за да се подобри проходимостта под тях при по-силни води.

Контролира се и положението при язовир Беглеж, за който е подаден сигнал, че е започнал да се пълни. Седмица по-рано проверка установи, че язовирът е в изправност, с отворен изпускател и празен. При снеготопенето обаче изпускателят се е затлачил и язовирът вече е с наполовина пълен обем. „Уведомили сме Гражданска защита и имаме готовност с помпи да започнем изпразването на язовира, ако не успеем да почистим изпускателя отвън” , обясни кметът доц. Стойков.

След случая с язовир Николаево – 5, кметът е издал заповед за нова, спешна инспекция на всички 28 язовира на територията на общината.

От Общината апелират към гражданите да сигнализират при забелязани проблеми с язовирите.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...