Акценти
Начало / Общество / Съдът в Люксембург с правно запитване от Плевен, отговорът става задължителен за целия ЕС

Съдът в Люксембург с правно запитване от Плевен, отговорът става задължителен за целия ЕС

SAM_6397-съд-проектСъдия Катя Арабаджиева от Административен съд – Плевен, е направила първото в историята на местната институция запитване до съда в Люксембург, бе съобщено днес на пресконференция по повод приключването на проект. България има отправени досега 76 запитвания, основно по данъчните закони, плевенското е по Закона за акцизите и данъчните складове. Отговорът ще пристигне чак след 1-2 години, но практиката, която ще се създаде по казуса, ще важи за цялата европейска общност.

Почти едногодишен обучителен проект за съдиите и съдебните служители в административните съдилища в Плевен и Габрово приключи със заключителна пресконференция днес в Плевен. В нея участваха Полина Богданова – председател на Административен съд-Плевен и ръководител на проекта, доц. д-р Атанас Семов – преподавател в Юридическия факултет в СУ, както и пряко ангажираните с проекта Катя Арабаджиева – съдия, Милена Кръстева – съдебен служител, счетоводител Евгения Петракиева, Емилия Дакова – представител на обучителната организация по компютърни технологии.

SAM_6404-съд-проектПроектът се нарича „Компетентна съдебна система и ефективно управление на човешките ресурси в Административен съд – Плевен и Административен съд – Габрово“. Той е на стойност над 93 хил. лв. и се финансира от ОП „Административен капацитет“. Изпълнява се от ноември миналата година до декември тази година. По него са осъществени 8 специализирани обучения на магистрати или съдебни служители по: право на ЕС, счетоводство и одит, финансов контрол, управление на човешките ресурси, информационни технологии, специализирани компютърни обучения, компютърни техники и технологии в административното обслужване. Провели са се два големи семинара с гост-съдии във Велинград и Априлци.

Доц. Д-р Атанас Семов официално връчи дипломите за завършено обучение по право на ЕС на съдиите. На пресконференцията бе съобщено още, че вече е факт първият изнесен модул в Северна България с център в Плевен за обучение по магистърската програма на Софийския университет по право на ЕС.SAM_6410-съд-проект

SAM_6408-съд-проект

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...