Начало / Общество / Добра реколта от червено винено грозде очакват тази година в Плевенско

Добра реколта от червено винено грозде очакват тази година в Плевенско

Началото на годината е била перфектна, като лозарска, но последните паднали дъждове са се отразили на ранните и средни сортове. Това обясни днес доц. д-р Мирослав Иванов, завеждащ отдел „Сорт и сортоподдържане” в “Института по лозарство и винарство“ в Плевен по време на Открития ден на десертното и виненото грозде. При белите винени и десертни сортове се очаква да има гниене, заради дъждовете, но пък от друга страна те са се отразили добре на по-късните червени винени сортове. Именно от тях се очаква много добра реколта тази година, обясни още доц. Иванов.
През последните години новите насаждения при винените сортове са от клонове на традиционни видове. Работи се интензивно в посока за възстановяването на масивите с традиционното българско производство. Като пример той посочи за нашия регион Гъмзата, който е най-характерният винен сорт за Централна и Северозападна България.
Тенденцията за повече насаждения на лози на декар, които да дават повече продукция, се задържа и през тази година в производството на грозде. Доц. Иванов разясни, че средният добив е между 800 и 1000 кг от декар. Идеята е да се насадят повече лози, които да дават по-малко продукция, но по-качествена и по този начин добивът да се запази, а лозите да се щадят. За пример той посочи, че при засадени 500 лози на един декар и продукция от около 2 кг от лоза, добивът ще е 1000 кг, а качеството ще се запази. Ако засадените лози са по-малко, ще се наложи продукцията да е по-голяма, за да се постигне същия добив, но и качеството ще е по-ниско.
Не се очаква и промяна в цените на гроздето. При винените сортове цената на бялото грозде е малко по-висока, тъй като в региона има сравнително малко от него, но цените ще се задържат около 1 лев. Десертното бяло грозде също задържа изкупната си цена от около 2 лева, а най-евтино остава червеното винено грозде с цена от 0,80 лева.

ИЛВ изложба

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...