Акценти
Начало / Култура / Даряват на деца без дом сурвачките, изработени в работилничката на Регионалния музей

Даряват на деца без дом сурвачките, изработени в работилничката на Регионалния музей

Цяла седмица в отдел „Етнография” на Регионалния исторически музей в Плевен ще се майсторят сурвачки. Работилничката е отворена от днес и първите малки майстори вече създадоха своите красиви сурвачки. Желаещите да се включат в работилницата трябва да направят предварителна заявка в Регионалния музей. От децата се иска само да носят игла и ножица, и фантазията си. Музеят осигурява всички други материали за изработка на сурвачки, така както повелява българската традиция.

Тази година изработените сурвачки ще бъдат дарени на деца в неравностойно положение от семейните центрове в Плевен, обясни Миглена Николаева, ръководител направление „Етнография” в Регионалния музей. Тя и колегите й помагат на децата в изработката.

IMG_6146сурвачки

Едни от първите, които се включиха в работилничката, бяха децата от Езиковата гимназия в Плевен. Ето какво пожела за настъпващите светли празници 9-годишният Георги, докато майстореше своята сурвачка заедно с приятелите си: „На Коледа всеки човек по света да има дом и да е щастлив със семейството си, и да няма болни хора”. За себе си и за близките си момчето пежала здраве и обеща, че в къщи също ще си направи сурвачка.

IMG_6131сурвачки - РИМ

IMG_6137сурвачки

IMG_6153сурвачки

Прочетете също:

Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си по особено мъчителен начин

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Плевен 49-годишен мъж с инициали  Г.И. е признат за виновен ...