Начало / Любопитно / XIV-тия Международен веган фестивал ще се състои в България

XIV-тия Международен веган фестивал ще се състои в България

balchik

XIV-тия Международен веган фестивал ще се състои в България. Мотото му е “За хората, за планетата, за животните” и в програмата ще бъдат разгледани всички въпроси, свързани с веганска храна, нейните ползи и положително социално и екологично въздействие.

Това ще е първото толкова голямо международно събитие в България, по време на което ще бъдат показани българските веган производители и ще бъдат чути на живо международни лектори.

Веган, веганство или веганизъм са трите възприети у нас понятия, които характеризират хора с начин на живот, отхвърлящ използването на животински продукти. Веганите са пълни вегетарианци, които не само се хранят изключително с растителни продукти, но и не използват продукти от животни, или свързани косвено с животни.
Веганите изключват от хранителната си диета не само месото, но и рибата, другите морски животни, яйцата и млечните продукти. Освен по отношение на храната, веганите не използват изделия от животински произход – кожа, коприна, вълна и др.; пчелен мед (при най-строгите вегани); продукти с животински компоненти – желатин, глицерин и др.; продукти, които са произведени чрез рафиниране с животински продукти – някои видове захар и пр.;
продукти, които са тествани на животни, в това число козметика, тютюн и други.

Програмата на 14тия Международeн вегански фестивал ще се занимава с проблемите, свързани с глобалното хранене и здраве, включително етични, екологични, образователни и научни аспекти нa веганството. Ще се отстояват по-здравословна и състрадателнa веганска етика и начин на живот, които да отчитат нуждите и интересите на другите. Ползите от рационални навици на хранене също ще бъдат подчертани, както и опасностите от настоящия модел на хранене, който е етично, екологично и социално неустойчив, посочват организаторите на форума.

По време на Фестивала e планирано посещение на Двореца на румънската кралица в Балчик и  Ботаническатa градина.

Събитието ще се състои от 1 до 8 юни в град Варна.

 

 

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...